SOMOGYSZOBI-VSE
Eddig voltál itt

 
MegaDance Rádió
 
 
Menü
 
Ajánlott linkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Webstat
Locations of visitors to this page
 
Webstat II.

 
Wbstat III.
 
Webstat
free counters
 
>Somogyszob történelme röviden

Somogyszob az Árpádok korában a királynéi Següsd vármegyéhez tartozott. Az első írásos emlékek 1295-ben említik, ekkor László comesnek adományozták. Történelme során sokszor cserélt gazdát, nevet (Zoob, Poss, Zob, Szob) és változott a település helye is.

Három történelmi egyháznak van temploma. A katolikus templomot 1779-81-ben, a reformátust 1788-ban, az evangélikust pedig 1938-ban építették.

A lakosság főleg földművelésből élt. A jelentős változást az 1870. évi XIII. tc. hozta. Ekkor engedélyezték a Dombóvár-Zákány vasútvonal megépítését, melyhez 1892-1893-ban megépült a barcsi és balatonszentgyörgyi szárnyvonal. Ezzel vasúti csomóponttá vált Somogyszob. Megnövekedett a lakosság létszáma, az addigi református és evangélikus többséget nagyobbrészt katolikus váltotta fel. Erős gazdasági fejlődésnek indult, melynek hatására 1901-ben körjegyzőségi székhely lett. 1907-től a település neve Somogyszob.

A vasutat követő fejlődésnek köszönhetően megnőtt az iparosok, kereskedők száma, vele együtt a lakosság életszínvonala - megélénkült a közösségi és kulturális élet. Sorra alakultak az egyesületek, a körök falujává vált a község. 1902-ben alakult a Polgári Olvasókör, 1914-ben megszervezik az Iparos Kört.

1912. januárjától a somogyszobi uradalom gazdája Hohenlohe Oeringen Kraft Keresztély Ujest herceg. A község 8314 kat. h. területéből 5556 kat. h. volt az övé.

1924-ben alakult az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, 1926-ban a Vasutasok Köre is megalakult. A MÁV-tisztviselők és dolgozók közadakozásból felépítették a tevékenységüknek helyet adó otthont, a Vasutas kört, melynek könyvtára, kuglizója, italmérési engedélye is volt. Ma az épület a község kulturháza. 1939-ben alakult a Somogyszobi Vasutas Sportegyesület.

A második világháborút követően 1952-ben kapott Somogyszob villanyvilágítást. Ekkor kezdte meg működését a Napközi Otthonos Óvoda is. A község új általános iskolája 1959-ben épült. 1970-ben megalakult a Törpevízmű Társulat a vezetékes ivóvíz kiépítése.

1997-ben a vezetékes gázellátásba is bekapcsolódott a település. Napjainkban kiépült és működik a kábeltelevíziós hálózat. Folyamatban van a szennyvízcsatorna beruházás. 2002-re a teljes infrastrutúra hálózat kiépül a község teljes területén. Reményeink és céljaink szerint nemcsak jövőképe, de jövője is lesz Somogyszobnak.

 
Óra
 
Boldog névnapot
 
A felhasználók IP címe 5 másodperc után tárolva van !
IP
 
Chat hozzáférést E-mailben lehet kérni
 
Számláló
Indulás: 2006-09-02
 
Hőtérkép
Hőtérkép
 
Felhőkép
Felhőkép
 
Látogatók
Online visitor.
 
Időjárás előrejelzés
Időjárás előrejelzés
 

Egy Blog az Én világom. :) Gyere és nézz be ha érdekel, az Online Játékok leírása, csináld magad dolgok, stb...    *****    Ön internet szolgáltató? Nem talál céget aki javítaná az elromlott hálózati, mikrohullámó eszközeit? Katt ide!    *****    Se kép, se hang? Hozza el, megjavítjuk! LCD TV, Inverteres hegesztõ, Mosó- Mosogatógép, és sok más. Garanciával!    *****    Elromlott? Mi megjavítjuk! Ipari és háztartási elektronika javítás! Garanciával. Elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Rendeld meg:Születési,elõrejelzési,párkapcsolati,fogamzási,hold horoszkóp,biotérkép.Ingyen konzultáció mindenrõl!Várlak!    *****    Keresek jó humorú szerkesztõ társat készülõ ZENÉS KABARÉ MÛSOROMHOZ    *****    Rendelj születési horoszkópot és ajándék 3 éves elõrejelzés,valamint ingyenes konzultáció az ajándékod. Várlak kattints!    *****    Iván és Sára kattttttt!!!!!!!!!!    *****    Erotika az állatövi jegyekben    *****    A szerelem karmája a horoszkópban    *****    Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |