SOMOGYSZOBI-VSE
Eddig voltál itt

 
MegaDance Rádió
 
 
Menü
 
Ajánlott linkek
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Webstat
Locations of visitors to this page
 
Webstat II.

 
Wbstat III.
 
Webstat
free counters
 
>Somogyszob történelme röviden

Somogyszob az Árpádok korában a királynéi Següsd vármegyéhez tartozott. Az első írásos emlékek 1295-ben említik, ekkor László comesnek adományozták. Történelme során sokszor cserélt gazdát, nevet (Zoob, Poss, Zob, Szob) és változott a település helye is.

Három történelmi egyháznak van temploma. A katolikus templomot 1779-81-ben, a reformátust 1788-ban, az evangélikust pedig 1938-ban építették.

A lakosság főleg földművelésből élt. A jelentős változást az 1870. évi XIII. tc. hozta. Ekkor engedélyezték a Dombóvár-Zákány vasútvonal megépítését, melyhez 1892-1893-ban megépült a barcsi és balatonszentgyörgyi szárnyvonal. Ezzel vasúti csomóponttá vált Somogyszob. Megnövekedett a lakosság létszáma, az addigi református és evangélikus többséget nagyobbrészt katolikus váltotta fel. Erős gazdasági fejlődésnek indult, melynek hatására 1901-ben körjegyzőségi székhely lett. 1907-től a település neve Somogyszob.

A vasutat követő fejlődésnek köszönhetően megnőtt az iparosok, kereskedők száma, vele együtt a lakosság életszínvonala - megélénkült a közösségi és kulturális élet. Sorra alakultak az egyesületek, a körök falujává vált a község. 1902-ben alakult a Polgári Olvasókör, 1914-ben megszervezik az Iparos Kört.

1912. januárjától a somogyszobi uradalom gazdája Hohenlohe Oeringen Kraft Keresztély Ujest herceg. A község 8314 kat. h. területéből 5556 kat. h. volt az övé.

1924-ben alakult az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, 1926-ban a Vasutasok Köre is megalakult. A MÁV-tisztviselők és dolgozók közadakozásból felépítették a tevékenységüknek helyet adó otthont, a Vasutas kört, melynek könyvtára, kuglizója, italmérési engedélye is volt. Ma az épület a község kulturháza. 1939-ben alakult a Somogyszobi Vasutas Sportegyesület.

A második világháborút követően 1952-ben kapott Somogyszob villanyvilágítást. Ekkor kezdte meg működését a Napközi Otthonos Óvoda is. A község új általános iskolája 1959-ben épült. 1970-ben megalakult a Törpevízmű Társulat a vezetékes ivóvíz kiépítése.

1997-ben a vezetékes gázellátásba is bekapcsolódott a település. Napjainkban kiépült és működik a kábeltelevíziós hálózat. Folyamatban van a szennyvízcsatorna beruházás. 2002-re a teljes infrastrutúra hálózat kiépül a község teljes területén. Reményeink és céljaink szerint nemcsak jövőképe, de jövője is lesz Somogyszobnak.

 
Óra
 
Boldog névnapot
 
A felhasználók IP címe 5 másodperc után tárolva van !
IP
 
Chat hozzáférést E-mailben lehet kérni
 
Számláló
Indulás: 2006-09-02
 
Hőtérkép
Hőtérkép
 
Felhőkép
Felhőkép
 
Látogatók
Online visitor.
 
Időjárás előrejelzés
Időjárás előrejelzés
 

ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaroS Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Gyere és csatlakozz a -Karstjäger- magyar airsoft csapatába!    *****    Szoba gyerekkel kiadó film meg tekinthetõ gportálon klikk ide!    *****    Simonyi ingatlan Debrecen Eladó luxus lakások, házak, telkek, üzletek, lakóparki ingatlanok. Simonyi ingatlan Debrecen    *****    Ajándékozz Horoszkópot! Lepd meg szeretteidet egy Személyre szóló asztrológiai elemzéssel és 1 éves elõrejelzéssel.    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek bele kell néznie, ehhez adok én,sok segítséget. Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Az asztrológia sok segítséget ad az élet minden területén, de képzett, tapasztalt asztrológus kell hozzá, keress meg!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,konzultáció.Tájékoztatás az oldalon! látogass,meg!!!    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Bérkalkulátor    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    Infrashape Horizontal fitness stúdió Debrecen    *****    too young and innocent | an aegyo queen | twice | neo culture technology    *****    LÉGY A MAGAD ASZTROLÓGUSA! Regisztrálj oldalamra és én segítelek elsajátítani az asztrológia tudományát!    *****    Tanuld nálam az asztrológiát teljesen ingyen, vagy kérj részletes asztrológiai elemzést „BECSÜLET KASSZÁS” alapon!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    Születési horoszkóp,3 év elõrejelzés,párkapcsolati elemzés ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! kattints ide!!!    *****    Bûbájos Boszorkák - Charmed - Hírek - Extrák - Érdekességek - Charmed - Bûbájos boszorkák - Sok - sok infó - Charmed -    *****    Pénzkeresés az Interneten! Csak is kipróbáld, tesztelt módszerekkel, melyek tényleg fizetnek!